Weekbulletin 1 Jaargang 8/Geplaatst op 28 augustus 2016

Via PDF als volgt te benaderen:

DoskoActa Weekbulletin 8-01

Dosko_Acta Schema 2016_17

 

Agenda          DoskoActa                                        (Sport)kalender        Week 35/36

==================================== ========================

Ma. 29 aug.     Nog géén trainingen deze week!       29-08/12-09 Tennis: US Open

Di. 30 aug.      .                                                                          Wielrennen:

Wo. 31 aug.    Bestuursvergadering                          20-08/11-09 Ronde van Spanje

Do. 1 sept.      .                                                          03-09      Brussels Classic

Vr. 2 sept.       .                                                          04/11-09 Ronde van Engeland

Za. 3 sept.       .                                                          04-09      GP Fourmies

Zo. 4 sept.       Weekbulletin 08-02                           09-09      GP Quebec

11-09      GP Montreal

Ma. 5 sept.      1e trainingen 2016/2017!

Di. 6 sept.       .                                                          01-09   Voetbal: Ned-Gri (vr)

Wo. 7 sept.     Trainingen jeugd                                06-09   Voetbal: Zwe-Ned (WK)

Do. 8 sept.      .                                                          04-09   Formule 1: Italië (Monza)

Vr. 9 sept.       .                                                          04-09   Moto: GP GBr (S’stone)

Za. 10 sept.     Staatsloterij                                        11-09   Moto: GP San Marino

Zo. 11 sept.     Weekbulletin 08-03                           01-09   Atletiek: DLeague-Zürich

09-09   Atletiek: DLeague-Brussel

Ma. 12 sept.    Training alle teams/groepen               08/11-09 Golf: KLM Open – Spijk

04-09   Kaatsen: VF(H) – Pingjum

11-09   Kaatsen: DEL(H)-Marsum

Weekbulletin

Dit bulletin begint aan zijn 8e seizoen, bijgaand aldus het eerste nummer van deze 8e jaargang dat er iets anders uitziet dan ons gebruikelijke weekbulletin, dit i.v.m. de

seizoens-opening!

DoskoActa is (alweer) aan het 11e seizoen begonnen; DOSKO begon 61 jaar geleden

en Acta startte 36 jaar terug: voor je ’t weet ben je oud … J

 

Onze speler van Heren 1 van vorig seizoen, Hans Wassenaar, presteerde dit seizoen in het kaatsen tot nu toe erg wisselvallig, hij degradeerde zelfs voor korte tijd naar de 1e klasse, maar … terug in de Hoofdklasse behaalde Hans het eigenlijke hoogst haalbare in de edele kaatssport: hij wist met zijn maten de PC te winnen en werd daarbij ook nog eens tot koning gekroond: FANTASTISCH!

Helaas is Hans geen lid meer van de vereniging … Heren 1 is er inmiddels mee gestopt, maar dit succes wilden we toch nog even vermelden.

 

 

 

Vakantie 2016

Eind augustus … en de vakantie 2016 zit er voor veel mensen hier in het noorden zo langzamerhand al weer op. Hopelijk is er de afgelopen tijd genoten van het vrij zijn, geen of minder verplichtingen, iets anders doen en naar andere oorden toe gaan, genieten van zon, strand, water (niet de regen natuurlijk) en wind (voor de zeilers onder ons) enz.

Ja, helaas voor veel leden, de vakantie 2016, in ieder geval de zomervakantie, zit er zo langzamerhand helemaal op en dus tijd om weer op een andere wijze actief te zijn, aan de gezondheid (en het gewicht) te denken, de sociale contacten weer te leggen en naast school en werk te zorgen voor de noodzakelijke andere in- en ontspanning.

 

Aanvang trainingen

Zo, de trainingen beginnen weer. We beginnen een week nadat de scholen weer beginnen en dat betekent voor onze regio dat de trainingen beginnen op

 

maandag 5 september 2016

 

Waar en hoe laat

V.w.b. de trainingen … waar anders dan op de voor ons bekende locatie: sportcomplex “De Trije”.

Bijgevoegd is een schema waarop aangegeven staat welk team/welke groep op welk tijdstip op welk veld traint. Ook zijn de namen van de trainers/sters aangegeven.

Kijk dus even goed waar en hoe laat je trainen kunt!

 

 

Welk team

Senioren:

we gaan de kompetitie in met de teams Dames 1, Dames 2, Heren 1 en Heren 2.

We kunnen best nog wel wat aanvulling gebruiken, dus kijk eens in je omgeving rond of je (kandidaat-)volleyballers weet te ontdekken!

Van de twee groepen recreatiespelers, zij die géén kompetitie (willen) spelen, is er nog één over: de recreatie-Mix. Komend seizoen worden deze dames en heren, na vele jaren Johannes Grijpma, begeleid door de heer Albert Boll, die zijn sporen jarenlang verdiende bij SST: veel succes en (vooral) plezier toegewenst!

De recreatie-Dames bestaat als groep dus helaas niet meer; enkele dames stopten, liefst 4 dames stapten over naar de kompetitie en de enkele dames die over blijven gaan meetrainen met Dames 2 … óók prima!

 

 

Junioren:

wij hebben voor komend seizoen na jaren weer een A-team (Mix-A1), drie B-teams (Meisjes-B1, Meisjes-B2 en Mix-B1), drie C-teams (Meisjes-C1, Meisjes-C2 en \Mix-C1) en 5 CV-teams ingeschreven; Meisjes-B1 gaat 1e klas spelen!

Aan het einde van vorig seizoen is al getraind in de nieuwe team-samenstellingen dus de meesten weten al waar(in) ze spelen!

 

Nieuwe leden

Nieuwe leden (bijv. uit de kennissenkring, of via school of werk) zijn uiteraard altijd welkom. Dat betreft dan personen die enkel recreatief willen volleyballen of ook willen meedoen bij wedstrijden. Men kan beginner zijn maar ook al eerder hebben gespeeld of geoefend zijn. Het verdient wel aanbeveling dat ook even van te voren te melden, dan kunnen we aangeven wat de beste mogelijkheden zijn in dat geval.

 

Trainers

Voor alle teams/groepen welke een trainer nodig hebben waren wij er weer in geslaagd ook inderdaad iemand te vinden, zowel van binnen als van buiten de vereniging; dit geldt zowel voor de Senioren als voor de Junioren (A/B/C-jeugd en CV/Mini’s)!

Echter … kortgeleden moest zich door omstandigheden een jeugdtrainer terugtrekken wat voor nogal wat ‘gaten’ zorgt in het bijgaande trainingsschema; wij zijn dus druk zoekende naar invulling van e.e.a., zowel binnen als buiten onze huidige trainersstaf.

Mocht je dus iemand weten (of jezelf natuurlijk) die hiervoor in aanmerking zou kunnen komen … dan graag even Roelof van Marrum (Jeugdcommissie) contacten!

De nieuwe trainer van de recreatie-Mix, Albert Boll, noemden wij hierboven al,

hier zijn wij zeer verguld mee!

En niet in de laatste plaats … al onze trainers die voortkomen uit DoskoActa zelf:

grote klasse!

Wij wensen al onze trainers en trainsters veel succes en (vooral) veel plezier toe.

 

Scheidsrechters/tellers

Ook voor komend seizoen zijn wij er weer in geslaagd kader te vinden om de wedstrijden te gaan leiden, niet in de laatste plaats dank zij deze vrijwilligers zelf!

Wij organiseren vanuit de Jeugdkommissie in september/oktober een korte opleiding

voor het scheidsrechteren, want wij hebben voor de jeugdwedstrijden op zaterdag niet genoeg mensen om te fluiten op dit moment en … wij willen niet dat steeds de zelfde mensen de wedstrijden op donderdagavond én op zaterdagmiddag moeten fluiten.

Mocht u/jij (ouders van onze jeugd ook graag!) hier wat voor voelen meld je dan aan bij onze Jeugdkommissie (Roelof van Marrum)!

Wij wensen onze scheidsrechters en tellers veel sportief plezier toe en uiteraard geldt dit ook voor onze kader- en bestuursleden en -last but not least- … voor al onze leden!!!

 

Sponsoren

Ook komend seizoen worden we weer ondersteund door diverse bedrijven, financieel en/of op andere wijze. Zo spelen diverse teams in gesponsorde tenues en de thuiswedstrijden worden opgeluisterd met verschillende reclameborden en -vlaggen.

Al onze sponsoren staan op onze website vermeld met een link naar de site van hun bedrijf. De site is nog niet helemaal 100% maar er wordt aan gewerkt!

Neem eens een kijkje op www.doskoacta.nl, ook voor de nieuwtjes, teamfoto’s etc.!

Bovendien treft u onze sponsoren elke week op het voorloopblad van dit weekbulletin aan!

Helaas moesten wij opnieuw constateren dat de sponsoring het afgelopen seizoen weer is geslonken, dus wanneer je in je omgeving een kandidaat-sponsor weet …… !?

Welkom aan onze nieuwe sponsoren Punt.NLgroep en ARTE Giardino: dank!

Uiteraard ook dank aan de sponsoren die ons trouw bleven, of het hier nu hard- of soft-sponsoring betreft!

 

TC

De afgelopen weken zijn we druk bezig geweest om het conceptcompetitieprogramma

(dát levert een hoop punten op bij Scrabble!) te analyseren en de nodige wijzigingen aan te brengen, hetzij door fouten in dat programma, hetzij door terugtrekkingen van teams, etc. etc.), maar we kunnen nu stellen dat het programma, zoals dat nu op de NeVoBo-site staat vermeld, er goed uit ziet. Wanneer je dat gaat bekijken houd dan wel in je achterhoofd dat dit nog vele malen kan veranderen: er worden altijd op het laatste moment nog teams teruggetrokken, zalen blijken op bepaalde data (toch) niet beschikbaar, etc. etc.

Met het programma van de scheidsrechters zijn we druk bezig, het programma voor de jeugdteams welke in toernooivorm op zaterdag spelen, de CV-teams, is op dit moment nog niet bekend.

 

Op de Nevobo-site staan de spelregel- en reglementswijzigingen voor het komende seizoen … hieronder de een kopie van de tekst:

Wijzigingen spelregels en reglementen? Welke dan?

Vanuit o.a. het project ‘Meer spelplezier, minder regels’ zijn er voor het nieuwe seizoen wijzigingen in Spelregels en Reglementen.
Hieronder tref je een lijst met de belangrijkste wijzigingen, waar je voorafgaande aan het seizoen en vóór en tijdens wedstrijden mee te maken krijgt.

Let op: alle volledige en officiële teksten van alle reglementen en alle spelregels vind je uiteraard op nevobo.nl. Aan de onderstaande teksten kunnen geen rechten worden ontleend.
Download dit nieuwsbericht eventueel: Wijzigingen spelregels en reglementen. Welke dan..pdf

Reglementen (Belangrijke info voor alle verenigingsfunctionarissen!)

Dubbel speelrecht (Huishoudelijk reglement 2.2.4.2. en Leidraad 2.2.)
Het dubbel speelrecht is toegestaan voor één team van een andere vereniging, niet langer voor de gehele vereniging. Hiermee is het niet meer mogelijk om bij de tweede vereniging hoger in te vallen.
Bovengenoemde regel is ook in de nationale competitie van toepassing. Hiermee wordt gestimuleerd het ‘kunnen proeven aan een hoger niveau’, zonder het spelplezier bij de oude club op iets lager niveau te verliezen.

Gebruik maken van deze regel kan door een aanvraag voor dubbel speelrecht in te dienen via:
Aanvraag dubbel speelrecht voor een team in de Nationale competitie
Aanvraag dubbel speelrecht voor een team in de Regionale competitie
In Leidraad 2.2, Criteria dubbel speelrecht staat beschreven waar de Nevobo rekening mee houdt bij het verlenen van toestemming voor dubbel speelrecht.
Voor het dubbel speelrecht voor de NOJK volgt later meer informatie.

Horizontaal invallen (Wedstrijdreglement 3.1.6.1.)
Het horizontaal invallen is toegestaan voor elk niveau, waar dit voorheen alleen toegestaan was voor 2e klasse en lager. De overige invallersbepalingen zijn niet gewijzigd.

Lijnrechters (Wedstrijdreglement 3.1.8.3.)
Uitsluitend in de Ere- en Topdivisie zullen lijnrechters bij de wedstrijden aanwezig zijn. In de Eredivisie worden lijnrechters door de organiserende instantie aangewezen. In de Topdivisie worden de lijnrechters door de thuisspelende vereniging aangewezen.
In de 1e-, 2e en 3e divisie zijn bij de wedstrijden geen lijnrechters aanwezig.

Aantal te spelen sets (Wedstrijdreglement 3.1.10.1.)
Het voorstel om hierin wijzigingen aan te brengen is niet door de bondsraad aangenomen. Er zijn geen wijzigingen ten opzichte van vorig seizoen.

Spelregels (Belangrijke info voor alle volleyballers en functionarissen!)

Voor wie gelden de nieuwe spelregels?
Voor de Topdivisie en lager. Er zijn enkele uitzonderingen die duidelijk worden aangegeven. De Eredivisie blijft met de huidige FIVB-regels spelen.
Op volleybalmasterz.nl kun je je kennis van alle spelregels Topdivisie en lager testen.

Voor de wedstrijd
* Bij de toss heeft het uitspelende team de eerste keuze (opslag of veld). Bij een eventuele 5e set heeft het thuisspelende team het recht om als eerste te kiezen (spelregel 7.1).
* Tijdens het inspelen mag je je inspeelshirt aanhouden. Indien gewenst hoef je je wedstrijdshirt vlak voor de wedstrijd pas aan te doen (spelregel: wedstrijdprotocol).

Randgebeuren
Waterflesjes op of achter de bank neerzetten is geen verplichting meer. De scheidsrechter zal, met het oog op veiligheid, altijd in de gaten houden wat wel of niet is toegestaan (spelregel 1.1).
* Er mogen per wedstrijd bij het thuisspelende team twee mini’s van de week bij de wedstrijd aanwezig zijn (spelregel 4.1.1).
* Wisselspelers hoeven niet op de spelersbank te zitten, zij mogen ook voor de bank staan. De scheidsrechter houdt hierbij de veiligheid van alle spelers in de gaten (spelregel 4.2.1).
* De coach mag op iedere willekeurige plek op de spelersbank zitten (spelregel 5.2.3.2).

Arbitrage
Alleen bij aanwezigheid van een 2e scheidsrechter is de coach verplicht opstellingsbriefjes te gebruiken (spelregel 7.3.4).
* Vanaf de 1e klasse en lager is de scheidsrechter niet verplicht om na elke rally alle tekens te geven. Het speelveld aanwijzen van het team dat de volgende service uitvoert is voldoende. Aanvoerders mogen vragen om uitleg, waarna het teken alsnog kan worden getoond (spelregel 28.1).
Service en schermen
Is de vrije ruimte achter het speelveld minder dan 2 meter, mag je bij het serveren met één voet in het veld staan of afzetten. Is de vrije ruimte 2 meter of meer, gelden de gewone regels (spelregel 1.4.2 en 12.4.3).
* Schermen, individueel of in een groep, mag niet. Er moet tenminste een armlengte afstand zijn tussen spelers van het serverende team en achterspelers mogen niet in de ‘vrij zicht’ ruimte van de voorspelers gaan staan. De balbaan is niet van belang bij de beoordeling van het scherm door de scheidsrechter (spelregel 12.5).

Voetfouten
* Het raken van het veld van de tegenstander, met welk lichaamsdeel dan ook, in een actie met de bal is niet toegestaan. Daarentegen is het niet fout om het veld van de tegenstander te raken als er geen bal bij betrokken is en het niet hinderlijk is voor de tegenstander.
* Het aanraken van de middenlijn is wel toegestaan (spelregel 11.2.1 en 11.2.2).

Bal terug halen uit de vrije zone
Zodra de bal buiten de antennes het net passeert, is de bal uit. De bal terug halen uit de vrije zone van de tegenstander is niet toegestaan.
Uitzondering: In de Topdivisie geldt deze regel niet. De Topdivisie volgt de regel van de FIVB (spelregel 10.1.2).

Wedstrijdonderbrekingen
* Een time-out duurt maximaal 30 seconden. Wanneer het aanvragende team en de officials eerder klaar zijn, worden de 30 seconden niet vol gemaakt (spelregel 15.4.1).
* Tijdens de time-out hoef je niet per sé buiten het veld te staan. De teams zijn verantwoordelijk voor het niet achterlaten van drinkflesjes en natte plekken op het  speelveld. Het gebruik van een bal tijdens de time-out blijft niet toegestaan (spelregel 15.4.2).
* Na het laatste fluitsignaal van een set hoeven teams niet meer via het opstellen op de achterlijn naar de andere speelhelft te lopen. Wel loop je om de netpaal heen, niet onder het net door (spelregel 18.2.2).

Wissels
Ongeacht het aantal wisselspelers heeft ieder team altijd recht op zes wissels per set.
Een wisselspeler mag meerdere keren gewisseld worden voor een veldspeler. De veldspeler moet wel weer terugkeren in het veld voor de wisselspeler die hem vervangen heeft.
Voorbeeld: basis spelers #1, #2, #3, #4, #5, #6 wisselspelers #7, #8
#1 eruit voor #7 bij de stand 19-19 (1e wissel)
#7 eruit voor #1 bij de stand 20-19 (2e wissel)
#3 eruit voor #7 bij de stand 21-21 (3e wissel)
#1 eruit voor #8 bij de stand 21-22 (4e wissel)
#8 eruit voor #1 bij de stand 21-23 (5e wissel)
#7 eruit voor #3 bij de stand 23-23 (6e wissel)
Uitzondering: Voor A-, B- en C-jeugd 1e klasse en lager geldt deze regel niet. De huidige FIVB wisselregel blijft van kracht (spelregel 15.6 en 15.7).
(De A-, B- en C-jeugd Hoofdklasse en Topklasse volgen wel de nieuwe wisselregel)

Noteren van wissels op wedstrijdformulier
Een eerste wissel (en terug wissel) worden op de gebruikelijke wijze genoteerd.
Wanneer een basisspeler voor de tweede en derde keer wordt gewisseld wordt dit in de kolom ‘opmerkingen’ genoteerd.
Voorbeeld op regioformulier:

Op het nationale wedstrijdformulier kan de achterkant van het witte formulier gebruikt worden, wanneer het vakje ‘opmerkingen” te klein is.
Uitzondering: Omdat deze nieuwe wisselregel niet geldt voor A-, B- en C-jeugd 1e klasse en lager kunnen in die klassen de wissels op de gebruikelijke manier worden genoteerd.

Libero
* De wisselzone van de Libero is de gehele achterlijn en zijlijn. Voorwaarde is dat de scheidsrechters en tellers de wissel goed kunnen zien (spelregel 1.4.4).
* Een Libero mag uitsluitend veldspeler worden als het team onvolledig wordt verklaard vanwege een blessure.
Voorbeeld: een team start met zes spelers en één Libero. Eén van de veldspelers raakt geblesseerd en kan niet verder spelen. De Libero mag veldspeler worden, waardoor met zes spelers doorgespeeld kan worden (spelregel 15.7).

 

Bestuur

Wij zijn als vereniging zeer in onze nopjes om te kunnen meedelen dat bij de a.s. Ledenvergadering (donderdag 20 oktober) het bestuur voor het overgrote deel weer intact zal blijven. De functies van Voorzitter, Secretaris, Materialen en Jeugd komen vacant, maar alleen de voorzitter is daadwerkelijk aftredend en stelt zich dus, na acht (!) seizoenen, niet herkiesbaar; uiteraard komen wij hier later nog op terug, maar nu alvast willen wij onze dank uitspreken aan scheidend voorzitter Wouter Zeilmaker: markante man, recht door zee, respect!

Het bestuur is inmiddels in gesprek (zoals dat zo mooi heet) met een kandidaat-voorzitter, de rest van de volgens schema aftredende bestuursleden stelt zich weer beschikbaar en is dus herkiesbaar: voorwaar … een groot goed … en Chapeau!

 

 

Bijlages

. trainingsschema DoskoActa 2016/2017

.

 

Bestuur, TC en de redactie van onze website en van dit bulletin wensen jullie

een fantastisch en sportief seizoen 2016/2017 toe!

 

 

En dan nog even dit …

– Als het regent in september, valt Kerstmis in december … J

 

 

 

Nieuws/ Up-to-date

Archief

Weekbulletin 7 Jaargang 14

PDF : DoskoActa Weekbulletin 14-07[16897]   Beste volley-vriend(inn)en …       op het WK Volleybal wonnen de Oranje-dames ook van Puerto Rico (3-1) waarna de twee belangrijke wedstrijden op…

Weekbulletin 6 Jaargang 14

In PDF : DoskoActa Weekbulletin 14-06[16857] klik er maar eens op! Met plaatjes en kleurtjes.  Beste volley-vriend(inn)en …       het WK Volleybal voor de vrouwen is dus inmiddels…

Foto's/ Dosko/Acta

Archief